Geschiedenis

Rond 1920 is deze boerderij met zuidhollandse stal gebouwd door de opa van de huidige eigenaar.
Omdat hij de financiering niet helemaal rond kon krijgen bij de Boerenleenbank, leende hij geld van de heer Zeeman. Het geld kon hij renteloos lenen op 1 voorwaarde, dat hij het huis zeemanslust zou noemen. En dat gebeurde!


 

 

 

 Opa Reindert van Tiel begon met boeren in Spijkerboor. Het bestond uit wat vast land en ook uit wat vaarland. Het Wormer en Jisperveld was het hoofdzakelijke werkterrein van de boeren uit Spijkerboor, Jisp, Wormer en Oostknollendam. Opa kreeg twee kinderen, Jaap en Stijn. Jaap kocht later het ouderlijk huis. Stijn verhuisde naar Wormerveer.Toen Jaap hier begon te boeren was het eigenlijk niet toereikend om het gezin er van te onderhouden. Hij werkte erbij op een busje om kinderen van en naar school te brengen, het wel bekende hortsik busje!
Nadat Jaap werd afgekeurd wegens hartklachten, ging hij zich meer richten op vleesvee en schapen. De koeien gingen op een gegeven moment de deur uit en alleen de schapen bleven over. In 1991 overleed Jaap op 67 jarige leeftijd. Moeder Diet bleef achter, zoon Martin woonde nog thuis. Gelukkig had Martin de boerderij over kunnen nemen. Martin en Margriet hadden al verkering en bouwden een huis in de schuur zodat moeder Diet kon blijven wonen en haar zoons woonden gelukkig allemaal in de buurt.Rond 1996 kochten Martin en Margriet twee Schotse Hooglanders. Na al die jaren liepen er eindelijk weer eens koeien in het land, het waren wel geen zwart-witte, maar toch! In 2000 kwam Ferdinand de bul erbij, die mocht voor het nageslacht gaan zorgen. Ondertussen hebben we al vele malen een kalfje gehad en het is altijd weer spannend!

Helaas hebben we in januari 2021 afscheid moeten nemen van de laatste 2 koeien. We hopen in het  voorjaar weer nieuwe kalfjes te nemen.